Yolda yürümek daha tehlikeli

Gökdelenler camlarını temizleyenleri gördüğümüzde yüreğimiz ağzımıza geliyor. Mutlaka bizden farklı olmalılar diye geçiriyoruz aklımızdan. İşte, ofisi...

Yolda yürümek daha tehlikeli

Dağcı Serkan Kaya, gökdelenlerin camlarını temizleyerek, yükseklerde tamirat işleri yaparak para kazanıyor. İnsanın yerden yüzlerce metre yüksekte olması nasıl bir duygu? Korku ve endişe var mı? Tüm sorunların yanıtını işinin aşığı Serkan Kaya verdi ve “Yukarıda hayat daha güvenli” dedi

Gökdelenler camlarını temizleyenleri gördüğümüzde yüreğimiz ağzımıza geliyor. Mutlaka bizden farklı olmalılar diye geçiriyoruz aklımızdan. İşte, ofisi 'bulutların üzerinde' olan isimlerden biri de Serkan Kaya... Kaya bir profesyonel dağcı. Ayrıca bir arama kurtarma derneğinde gönüllü olarak çalışıyor. Şu ana kadar yurt içi ve dışında yüzlerce kişiyi kurtarmış. Bu onu kahraman bile yapar. Ancak o çok mütevazı ve soğukkanlı. Profesyonel olarak hayatını endüstriyel dağcılıktan kazanıyor. Gökdelenlerin tepesinden kendini iple salıyor ve temizlik, montaj, kaynak, boya gibi her türlü işi yapıyor. Üstelik işinden büyük bir zevk alıyor.

- Biz sizi görünce korkuyoruz, siz gökdelenlere tırmanırken korku yaşıyor musunuz?
- Yaptığımız iş araba kullanmaktan daha emniyetli. Korkmamız için hiç sebep yok.

- Bu işe çok talep var mı?
-Plazalar çoğaldı ve talep arttı. Ancak gökdelenlerin çoğunda tasarım hatası var.

- Nasıl hatalar bunlar?
- Bizim gökdelenlere tırmanıp cam silebilmemiz için bağlantı noktaları lazım. Ancak inşa edilirken bunlar düşünülmemiş. Üstelik dışardan asla görünmeyecek küçük şeyler bunlar. Çekerlerinin 1 ton olması bize yetiyor. Bunlar olmayınca işimiz uzuyor.

- Bir günde ne kadar büyüklükle cam silebiliyorsunuz?
- Tek başıma günde 300-400 metrekare cam silebiliyorum. Cam silmek diğer işlere göre daha zordur.

- Kimler yapıyor bu işi?
- Birkaç sınıf insan var. Biz aynı zamanda dağcıyız, aramakurtarma ekiplerinde gönüllü de çalışıyoruz. Diğerleri başka işler yapıp, para var diye bu işe girenler. Çalışma şekillerimiz farklı.

- Bu işte iyi para var mı?
- Günlük yevmiyemiz 600 ile 800 arasında değişiyor. İyi kazanıyoruz.

- Hava şartları işinizi etkiliyor herhalde?
- Tabii, yağmurlu günlerde cam silemiyoruz. Yağmur ipi ıslattığı için kayganlaşıyor ve emniyetimiz tehlikeye giriyor.

- Peki, metrelerce yükseğe tırmanmış cam silerken fırtına çıkarsa ne yapıyorsunuz?
- Hava durumunu çok yakından takip ediyoruz. Hatta evimde meteoroloji istasyonu var. Dışarıya sensör koydum. 24 saat içindeki havayı ve nemi söylüyor. Yağmur yağacaksa hiç evden çıkmıyoruz.

Hayati tehlike ile karşılaştığınız olmadı mı?
- Yakın zamanda çalışırken ekipteki arkadaşlarımızdan biri düşmüş. Akşam 17.00 gibi işimi bitirip gökdelenden inince, güvenlik geldi ve "Arkadaşınız düştü" dedi. "Bizden değildir, imkânsız" dedim. Gidince arkadaşı yerde gördüm. İlk yardım eğitimi aldığım için müdahale ettim ve hastaneye götürdük.

- Neden düşmüş?
- 90 metre yükseklikte cam siliyor. Ancak ipleri kullanırken ipin ucunu kontrol etmemiş, uçlarına düğüm atmamış. Uzun ip yerine kısa ipi kullanarak aşağı inmeye çalışmış ve direkt düşmüş.

- Malzemeleriniz pahalı mı?
- Evet, ipin metresi 3 euro, kemer 1200 TL. İpleri aşağı gönderirken ve sonrasında toplarken kontrol ederiz. Üzerine bastırmayız, yanında sigara içtirmeyiz. O derece korumak zorundayız.

- Mola veriyor musunuz?
- İşten işe değişiyor. Yere erişip tekrar aynı yere gitmemiz çok zaman almayacaksa veririz. Ancak yevmiye ile çalıştığım için her iki tarafı da düşünüyorum ben ve mola vermiyorum.

Ünlü sanatçı bizi hırsız sandı
"Gece bir gökdelenin camlarını siliyoruz arkadaşımla birlikte. Orada ünlü bir sanatçının da dairesi varmış. Sanatçının o dönem ki kız arkadaşı da yanımdaki arkadaşımın arkadaşı. Tam balkon camlarını silerken benim arkadaş yere yattı. "Ne oldu, niye yere yattın?" dedim. "İçerideki kız arkadaş benim yakın arkadaşım" dedi. "Yaptığım işten utanıyorsan yapma o zaman" dedim. Sonradan öğrendik ki, o gece içerde de büyük heyecan yaşanmış. Çünkü bir plazanın 12. katında olmalarına rağmen hırsız korkuları varmış ve ekstra güvenlik sistemi kurdurtmak için ünlü çift hep tartışırmış. Bizim başımızdaki ışıkların içeri yansıması ile de hırsız zannedip güvenliği ayağa kaldırmışlar. Kıyamet kopmuş, hırsız var diye!"

SEPETLE ÇALIŞANLAR ALLAH'A EMANET!

- Siz ip kullanıyorsunuz ama ben daha çok sepetle içinde cam silenleri görüyorum...
- Sepetlere asla güvenmem. Onlar 25-30 km rüzgârda çalışamazlar. Kontrol edilemediği için güvenli değildir. Bu yüzden sepet kazaları çok olur.

- Sepetle çalışanlar genelde vasıfsız eleman mı oluyor?
- Asgari ücretle çalışırlar. Sadece cam silmesi yeterli.

- Can güvenlikleri var mı?
- Sepetle çalışanın düşeceği zaman kendini kurtarabilmesi lazım. Havada kalsa onu kurtarabilecek bir sistem yok. Allah'a emanetler.

- Nasıl bir eğitimden geçilmesi gerekiyor?
- Biz yüksekte çalışma eğitimi veriyoruz. Ancak bu işi para kazanmak için yapan firmaların uygun olmayan malzemeleri gösterdiklerini görüyorum. Yüksekte çalışma eğitimi iki gün sürüyor. Bizimkisi ise beş gün eğitim, bir gün sınavdır. Sınavlar uygulamalı yapılır. İngiltere'den uzman kişiler gelir. Birinci seviyeye kolaylık sağlıyorlar ama iki ve üçüncü seviyeye kesinlikle kolaylık yok.

EŞİM TEHLİKELERE ALIŞTI ARTIK

- Eşiniz ne diyor sizin işinize?
- Evlendikten beş ay sonra Erciyes'e tırmanırken yuvarlandım. Yan tarafımı sürüye sürüye eve geldim. Başka bir kurtarma operasyonuna giderken "Bankadaki hesapları unutma, arabanın anahtarı şurada, bütün vergiler ödendi" diye mesaj attım. Çünkü dönüp dönmeyeceğim belli olmaz. Erciş, Nepal, Van'a gittiğimiz zaman beni çıkarken görür ama eve gelene kadar benden bir daha haber alamayabilir. Eşim ve oğluma hep şunu söylerim: "Sizin yapabileceğiniz bir şey yok. Beni kurtarmaya gelecek pek çok insan var. Siz orada kalabalıktan başka bir şey yapmazsınız. Kötü bir şey olursa haber gelir ama iyi bir şey de gelmez. Yapabileceğiniz tek şey cenazeyi beklemek."

- Onlara yeterince zaman ayırabiliyor musunuz?
- Eşim sabah çıkıyor ben de genelde AVM'lerin camlarını gece siliyorum. Dolayısıyla o eve gelmeden ben çıkıyorum. Birbirimizi bir hafta görmediğimiz oluyor. Zaman zaman sitem ediyor .

- Duygusal düşündüğünüz olmuyor mu hiç?
- Ölene kadar ölümsüzümdür. Tüm emniyetleri almışsam ama biri gelip ipi kesiyorsa, öleceğimdir, yapabileceğim hiçbir şey yok.

KURTARDIĞIMIZ KİŞİYİ UNUTURUZ

- Aynı zamanda gönüllü olarak arama-kurtarma ekiplerinde çalışıyorsunuz...
- Bir arama arama-kurtarma derneğinde gönüllü olarak çalışıyorum. Problemli dağ ve doğa operasyonları için çantamız hep hazırdır. Doğal afetler ve kazalar için dünyanın her yerine gidebiliriz.

- Psikolojinizi bozduğu oldu mu?
- Kurtaran kişinin, o işi orada bırakması lazım. Kurtarıcı kurtardığı kişi ile asla bir daha temas kurmaz. Enkazdan çıkarıp ambulansa verdiğimiz zaman bizim işimiz biter.
PINAR YILDIZ YÜKSEL
Sabah
Serkan Kaya