İpin ucundaki meslek: Endüstriyel Dağcı
Endüstriyel dağcılar, yerçekimine karşı ip yardımıyla kulelerin tepesinde, vinçlerin erişemediği en uç noktalarda cam siliyor, kaynak yapıyorlar. Meslekte 23 yılını dolduran Serkan Kaya, bir çalışma gününü ipte geçirmek için paradan başka şeyler gerektiğini söylüyor.
Serkan Kaya profesyonel bir endüstriyel dağcı, diğer bır deyişle "iple erişim teknisyeni". Endüstriyel dağcılar: vinç, iskele, platform gibi aletlerle veya bilinen tekniklerle ulaşılamayan bölge veya noktalardaki montaj, boyama, temizlik gibi sorunları mağaracılık ve dağcılık tekniklerini kullanarak çözüyorlar. Eğer konu çok teknikse bu kez gerekli uzmanlığa sahip kişiyi de sorunlu noktaya getirip birlikte cözüyorlar.
Kaya dağcılık sporuyla 1992'de tanışmış. İp tekniklerini öğrenince önce malzeme karşılığında tanıdıklarının ufak tefek işlerini yapmaya başlamış, işler daha karmaşık ve uzun süreli hale gelmeye başlayınca profesyonel anlamda çalışmak kaçınılmaz olmuş ve bir ekip kurmuş. Ekip olarak 2010'da uluslararası geçerliliği bulunan sertifikasyon çalışmalarını tamamlamışlar. Yaptıkları işler arasında Kadıköy İDO Iskelesi'nde bulunan balonun çelik halatlarının montajı. Haliç Tersanesi'ndeki vinçlerin boyanması var.
Temel unsur "emniyet"
Bir proje geldiği zaman ilk olarak bir keşif çalışması yapılıyor ve kullanılacak malzeme, çalışacak kişi sayısı belirleniyor ve planlanan şekilde çalışma başlıyor Bu aralar en çok cam temizliği işleri yapılıyor, ışıklandırma, tamirat, bina giydirme, boyama, kaynak gibi işler de var. Ayrıca Kaya. iple erişim ve arama kurtarma için özel tasarım çanta ve yardımcı ekipmanlar üretiyor, arama kurtarma konularında eğitimler veriyor, operasyonlara katılıyor.
Endüstriyel dağcılığın temel unsuru "emniyet". Türkiye'deki endüstriyel dağcılar daha çok IRATA kriterleri üzerinden hareket ediyor. Bunun dışında iş sırasında her personel için iki noktadan emniyet alınıyor ve çift ip kullanılıyor, Kask. emniyet kemeri, otomatik emniyet gereçleri gibi malzemeler standart. Bir endüstriyel dağcı işini hakkıyla yapmak istiyorsa yaklaşık 1500-2000 TL arasında değişen bir ekipman maliyetine katlanmak zorunda. Bunun için uygun standartlarda malzeme kullanımı çok önemli. Projelerde emniyet nedeni ile tek kişi çalışmak da söz konusu değil. Kaya. "Sorun çıkarsa en kısa sürede çözmek gerekiyor ip üzerinde hareketsiz (baygın) çok uzun süre kalamazsınız. Askıda kalma sendromu 30 dakika içinde bacaklarınızı hissetmeme. 2 saat sonrada daha kötü sonuçlara giden bir süreçtir" diyor.
İşler havada daha çok zaman alıyor
"İşinizin zor tarafları nedir" sorusuna Kaya'nın cevabı oldukça ilginç: "Aslında çalıştığımız her proje kendi içerisinde ayrı zorluk içerir Düşünün ayaklarınız yere basarak yapacağınız basit bir iş bile havada çalışırken çok daha fazla zaman alıyor Örneğin darbeli matkapla betona delik delmek; normal şartlarda birkaç saniye süren bu işlemken ip üzerinde birkaç dakika alıyor. Her türlü malzemenin üzerinize bağlı olması ayrı bir konu. Bir cam silme işlemi normal şartlarda insan üzerine bir yük getirmez fakat yukardayken yanınızda 15-20 litre kadar su olması gerekiyor, vb.
Gün İp üzerinde geçiyor
Endüstriyel dağcıların günlük çalışma süreleri 8 saali buluyor ve tamamı ip üzerinde geçiyor. Endüstriyel dağcılık yapmak için ser tifika programlarını tamamlamak gerekiyor. Üç aşamalı sertifika programlarında birinci seviye düğüm atma. hazırlanmış sistemde çalışma, ikinci seviye sistem tasarımı, kurulup çalıştırılması, üçüncü seviye proje yönetimi. arama kurtarma, risk analizi konularını içeriyor. Kaya. mesleğin gerektirdiği nitelikleri soğuk kanlı olmak, kısa sürede çözüm üretmek, farklı düşünmek ve kendine fazla güvenmemek (fazla güven kaza sebebi], her zaman "tekrar kontrol" etmek, önüne gelen işi düzgün yapmak olarak sıralıyor. Özellikle yüksek yapıların gün geçtikçe artması ve sertifikasyon eğitimlerinin başlamasıyla endüstriyel dağcıların sayısı hızla artma eğiliminde, Kaya nın tahmini Türkiye'de 500 civarında olduğu yönünde. Hem ip tekniklerine hakim olan hem de yapılacak işi bilen kişi sayısı ise daha az. Genellikle günlük yövmiye usulü çalışıyorlar miktarı işin zorluğuna göre değişiyor Kaya, endüstriyel dağcılığın sadece para kazanmak için yapılacak bir iş olmadığına dikkat çekiyor: "Birçok insan hoşlanmadığı halde belli işlerde çalışır verimi düşük olsa da yuvarlanıp gider bizler işimizi de sevdiğimiz için olsa gerek bir işi ya tam yaparız ya da yapmayız, biraz yapalım burası da olmayıversin gibi bir durumumuz yok.
" PY - OCAK/ŞUBAT 2016" - | İpin ucundaki meslek;
http://haberci.ajanspress.com.tr/pad/press/NTUwNzUxNTYmMSYxNjAxJjAmMQ==?customer=b602d7ef-b082-de11-a19f-000c2900b695&sid=2953
